Térkövezés és térburkolás - Mi a térkő lerakásának menete?

A térburkolás történhet betonozással, aszfaltozással, díszkavics szétterítésével, vagy térkő lerakásával - térkövezéssel. Manapság a térkő számít a legesztétikusabb és legszebb megoldásnak - sokan a térburkolás alatt magát a térkövezést értik.

Térkövezés és térburkolás - Mi a térkő lerakásának menete?

A térkő kiválasztásánál esztétikai szempontok mellett leginkább a térburkolaton várható terhelést kell figyelembe venni (gépjármű forgalom, a jármű tömege). Ne tervezzük alul a burkolatot! 

A térkövezéshez szükséges tükör kiszedése kézi, illetve gépi erővel történik a terheléstől és a választott térkő típusától függő mélységig. Egyéb esetben a térburkolat már az első tél után biztosan meg fog süllyedni.
 

Térkövezés és térburkolás - Mi a térkő lerakásának menete?

A térburkolás tükrének kiszedése és a szintek kijelölése után a térburkolat szélein a szegélykövek betonágyba kerülnek. Ezután durva murvát terítünk el egyenletesen és lapvibrátorral tömörítjük a rétegeket. A durva murvára finom murva vagy finom sóder réteg kerül.

A finom tükör kihúzása után kezdődhet a térkő lerakása, a tulajdonképpeni térkövezés, a már korábban a Megrendelő által kiválasztott rakásminta szerint.

Térkövezés és térburkolás - Mi a térkő lerakásának menete?

A térburkolat és a szegélyek találkozásánál célszerszámmal (esetleg gyorsvágóval) méretre vágjuk a térkő elemeket.

A térkövezésnél ügyeljünk a síkok szintekhez igazítására, és arra, hogy a térburkolat a háztól elfele vezesse a vizet.

A térkövezés utolsó szakaszában finom homokkal kisöpörjük a térburkolat réseit, és újra tömörítünk. A térkő résekbe szórt homok néhol jobban tömörödhet. Ezeken a helyeken a térkövezés közti homokot szükség esetén 3-4 nap után pótoljuk.