Térkő a kertben is? Nézzük meg a legnagyobb előnyeit!

A térkő már több éve töretlen népszerűségnek örvend. Gyakran használják kerti utak, járdák vagy autóbehajtók építésénél is.

Sikeresen alkalmazzák személygépkocsik, sőt teherautók parkolóinak burkolására is. És mindez a rendkívül kemény és tartós szerkezetnek köszönhetően. Milyen előnyei vannak még ennek az egyedülálló építőanyagnak?

Az egyik legnagyobb előnye, amiért a befektetők a térkő opcióit választják különféle felületek közlekedésre alkalmassá tételére, az átlagon felüli szilárdsága és a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenálló képessége. Ennek az egyedülálló építőanyagnak azonban sokkal több előnye is van.

A legtöbb térkő felületét többek között az alábbiakkal szembeni nagy ellenállás is jellemzi:

  • terhelések és kopás
  • nedvesség
  • kedvezőtlen időjárási viszonyok
  • vegyszerek és só

Mindezek az előnyök gyakorlatilag mentesítik a burkolat felületét azoktól a hibáktól, amelyekkel a betonlapok, az aszfalt és sok más, különféle felületek szilárdítására általánosan használt alapanyagok rendelkeznek.

Semmelrock La Linia Kombi térkő
Semmelrock La Linia Kombi térkő

Ezért ideális építőanyag lesz, esztétikus és tartós kerti ösvények, utak, autóbeállók kialakításához és sok egyéb beruházáshoz.

A térkő esztétikai értékei

A térkő és kerti szegély verzióinak számos előnye van. Ez nem csak egy rendkívül tartós építőanyag, amely átlagon felüli ellenállást mutat a különböző külső tényezők káros hatásaival szemben, hanem nagyon lenyűgöző is. A térkővel borított felületek rendkívül vonzóak.

A legyártott modellek, színek és formák hatalmas választéka azt jelenti, hogy ezzel az anyaggal funkcionális és egyben egyedi elrendezéseket lehet kialakítani a kertben vagy a ház körül. A térkő kiváló alapanyag a városi tér különböző felületeinek gyakorlati fejlesztéséhez is.

Bárhol is használják, maximálisan rendezett hatást eredményez, a vele leburkolt felületek pedig rendkívül letisztultan és esztétikusan néznek ki.

Könnyű lerakás és beépíthetőség

Az egyszerű felhasználás a térkövek további előnyei. A lerakás során nincs szükség nedves kötőanyagok használatára, ami nagyban megkönnyíti a beépítést , de az esetleges bontást is. A térköveket a talaj minőségéhez, valamint a várható terhelésekhez igazodó, előzetesen előkészített, megfelelően kiszintezett alapra rakjuk.

Barabás Somló Trió holdfény térkő
Barabás Somló Trió holdfény térkő

Erre a célra leggyakrabban megfelelő, rétegesen elhelyezett, mechanikailag stabilizált aggregátumokat használnak. Az utolsó réteg egy cement-homok ágyazóréteg , amelyre közvetlenül a térkő kerül.

Ez a beépítési mód biztosítja, hogy jól illeszkedjen, és egyenletes felületű legyen a kész burkolat. Az egyes elemei között kis hézagok vannak, amelyeket homokkal töltenek ki.

Az optimálisan elkészített felület rendkívül vonzónak tűnik, és nagy tartósság jellemzi. Ha azonban a térkő valamelyik darabja megsérülne, az könnyen cserélhető.